Péče o šperky

Bižuterie z polymerové hmoty a korálků je vhodná na příležitostné i celodenní nošení. Tak jako vše ostatní i bižuterie časem ponese známky opotřebení. Prakticky každý povrch (včetně zlata a stříbra) reaguje s okolním prostředím, pokud tedy chceme, aby nám bižuterie vydržela co nejdéle, dodržujeme při jejím nošení základní pravidlo - bižuterii navlékáme jako poslední a sundáváme jako první.

Šperky jsou vyráběné s použitím komponentů z běžného kovu a ten bohužel není tak trvanlivý jako drahé kovy. Některé druhy korálků jsou barvené jen povrchově a s časem se lak může odřít. Chcete-li, aby si Vaše korálky zachovaly svou krásu co nejdéle, pokuste se dodržovat následujících doporučení:

Vyvarujte se styku s vodou! Bižuterní komponenty a korálky nemají rády vodu a vlhkost. U komponentů dochází k jejich zabarvení, či korozi. U korálků z různých materiálů dochází ke zpuchření, ztrátě barevnosti, zmatnění, korozi atd. Bižuterii proto sundávejte před koupáním, sprchou, saunou, či jinými aktivitami, kde dochází ke styku s vodou. Zabijákem bižuterie je také pobyt u moře. Kombinace mořské vody a slunce je pro bižuterii téměř jistou zkázou.

Pozor na alkohol, který je k bižuterii velmi agresivní! Parfémy, toaletní vody, deodoranty atp. aplikujte před navléknutím šperků. Chemikálie jako parfémy, krémy, mycí prostředky a jiné můžou způsobit stejné změny bižuterie jako v prvním bodě. Bižuterii proto sundávejte při domácích pracech, aby nedošlo ke styku s čistícími prostředky. Parfém, či krém nechte dobře zaschnout a poté si vaše šperky nandejte.

Nenechávejte bižuterii v koupelně. Ani sluneční paprsky, či volné uchovávání na vzduchu bižuterii nesvědčí, proto odložte šperky také při opalování na slunci i v soláriu.

Ukládejte ji proto na suché temné místo jako např. šperkovnice, krabička s víkem, či textilní pytlíček.

Pot obecně může způsobit změny a zabarvení korálků i komponentů. Sundávejte si bižuterii před sportovními, či fyzicky náročnými aktivitami. Poškození může způsobit i tah/tlak.

Výrobky z FIMO hmoty - je třeba mít na paměti, že FIMO, které se peče v troubě, zůstává po vychladnutí tvrdé, ale zároveň i křehké. Proto je potřeba při jeho nošení dbát opatrnosti. Nevystavujte šperk z FIMO slunci a teplu. Při takovéto manipulaci může být zdeformován, jelikož svou pevnost získal pečením a následným ochlazením. Lesklá vrsta FIMO výrobků je lakována a je odolnější vůči poškrábání. V případě možného odloupnutí této vrstvy je možné zafikovat bezbarvým lakem na nehty.

Dbejte, aby se náhrdelníky a náramky nezamotaly do sebe.

U lankové bižuterii dáváme pozor při ukládání, abychom lanko nezalomili. Zlom je většinou již nevratný. Nejlépe je smotat ji do kulata.

Chraňte svoje šperky, či jednotlivé komponenty před domácími mazlíčky, či dětmi. Naše bižuterie nemá atest nezávadnosti pro děti do tří let, proto je nenechávejte na hraní, hrozí nebezpečí vdechnutí či jiného poškození zdraví.

Bižuterie není určena k použití na oblečení, nicméně jsou některé materiály, které praní (v ruce!) zvládnou i bez ztráty barvy, či jiného poškození. Většinou jde o určitý typ plastových nebo skleněných korálků. O použití na textil se vždy informujte.

Čas od času bižuterii přeleštěte suchým hadříčkem. Dá se tak vyleštit zažloutnutí komponentů stříbrné barvy, i zmírnit jejich černání.

© 2017 Blanka Procházková - design  Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky