Betonové květináče ze staré deky

Na výrobu květináče potřebujeme:- starou deku, nejlépe z hrubé a řídké tkaniny- cementovou hmotu - použila jsem směs na lepení - pokládání dlažby- kbelík, vodu, něco na míchání hmoty- králikářské pletivo, nůžky (kleště) na jeho stříhání- perlinku- igelitovou plachtu, velké sáčky do odpadkových košů- formu - kbelík + podložku na umístění formy do vyšší polohy Nejprve je potřeba rozmyslet velikost květináče, který si chcete vyrobit. Podle plánované velikosti musíme zvolit velikost formy (kbelíku) přes který budeme nechávat deku schnout. Já jsem pro kulatý květináč použila kbelík o obsahu 14 litrů. Pro menší květník jsem použila oválný květník cca rozměry 30x12*12cm. Dále je potřeba vybrat dostatečně vysokou podložku pod tento kbelík, aby deka mohla volně viset. Měla jsem dva kbelíky na sobě. Pozor podložka nesmí mít vetší průměr než vlastní forma. Také připravíme správnou velikost deky. Můžete použít jakoukoliv starou deku. Vhodné je, pokud má nějakou strukturu - tedy je nějaká hrubší, řidší. Já jsem použila starou "larisu". Na hladké, pevné látce by hmota špatně držela, nevsákla by se. Na kulatý květináč jsem použila čtvercovou deku cca 90*90cm, na korýtko obdélník cca 75*60 cm. A v neposlední řadě připravíme výztuhu. Pro velký kulatý květináč jsem použila výztuhu dna ze silného pletiva a výztuhu z perlinky. Ze silného pletiva jsem nůžkami na plech vystřihla kolečko o velikosti dna kbelíku použitého jako forma. Z perlinky jsem ušila válec tak, aby šel na kbelík - formu lehce navléknout. Oválný květník jsem vyztužila obyčejným králíkářským pletivem a to tak, že jsem vystřihla obdélník a vytvarovala přes formu.

Pokud máme vše připraveno, můžeme se pustit do práce. Do místnosti kde můžeme nechat květináč 3-4 dny zrát a schnout si rozložíme na podlahu igelit, abychom nemuseli moc uklízet. Na igelit dáme podložku a na ni dáme formu tak, aby pevně stála. Formu obalíme igelitem, abychom z ní vytvořený květináč po zaschnutí mohli lehce sundat. Použila jsem velkou igelitovou tašku.

Tak a nyní můžeme začít s "mokrým procesem". Nejprve si namícháme tužší hmotu - viz obrázek 1, kterou použijeme na dno květináče. Později tuto stejnou hmotu více naředíme pro namáčení deky - konzistence 2.

U kulatého květináče jsem dala na vrch formy vrstvu hmoty cca 2 cm vysokou (obr.1). Do hmoty jsem položila kulatou výstuhu ze silnějšího pletiva (obr.2) a zatřela další vrstvou hmoty (obr.3)

Na dno jsem nasadila výztuhu z perlinky a zatlačila do hmoty.

U hranatého květníku jsem postupovala obdobně. Na připravenou formu jsem dala vrstvu 2cm hmoty a do ní nasadila výztuhu.

Na výztuhu jsem dala další vrstvu hmoty, uhladila a hmotu nanesla kolem dokola celé výztuhy.

A nyní konečně ta deka. Naředíme hmotu č.1 dalším množstvím vody tak, abychom získali tekutější konzistenci cca jako na obrázku č.2. Vezmeme připravenou deku a namočíme ji v betonové hmotě. Důkladně promneme, aby se hmota dostala mezi jednotlivá vlákna deky, po celé její ploše a z obou stran. Deku necháme lehce okapat a dáme na formu. Deku upravíme do tvaru, upravíme velikost a množství skladů podle naší představy. Když jsme s tvarem spokojeni, zatížíme dno těžším plochým předmětem, abychom měli dno rovné a květináč se nám později nehoupal. Já jsem použila mramorovou desku.

Ohnutý roh na velkém květináči jsem udělala tak, že jsem roh drátem zavěsila ke dnu. Květináče máme hotové a musíme jej nechat důkladně vytvrdnout a vyzrát. Nesmí vytvrdnout a vyschnout rychle, aby beton uzrál a nepopraskal. Z toho důvodu jsem hotové květináče zakryla velkými pytli do odpadkových košů, aby deka vysychala pomalu.

Po vyschnutí - nejdříve po čtyřech dnech květináče sundáme z formy.

Opět namícháme hmotu - tužší konzistence (dle obr.1) a květínáče vyplníme zevnitř a hmotu vyhladíme.

Celé květináče jsem ještě nakonec natřela penetrací, aby zpevnila povrch květináčů. A po vytvrdnutí můžeme květináče osázet a těšit se z jejich krásy. Přeji hodně radosti a úspěchů při výrobě a prosím o foto vašich květníků.

© 2017 Blanka Procházková - design  Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky